Paikallisuus kunniaan!


Paikallisuus kunniaan!


Siiralan kirjaston blogin tavoitteena on esitellä kirjallisuutta paikallisella otteella. Blogissa haluemmekin korostaa paikallisien kirjalijoiden teoksia ja tuoda heitä näkyviin. Tässä onkin listattuna muutama syy, miksi kannattaa lukea oman alueensa paikallista kirjallisuutta.


1.  Opit lisää kotiseudustasi

Teoksissa saattaa esimerkiksi olla sinulle tuttuja paikkoja tai tapoja.  Paikallisten kirjailijoden teokset ovat  hyvä tapa oppia tuntemaan kotiseutusi ja sen ihmiset. Voit löytää asioita, joita et tiennyt kuuluvan alueesi kulttuuriin.

     2. Samaistuminen

      Paikalliset kirjailijat asuvat samalla alueella kuin sinä. Saatat siis huomata kirjasta erilaisia yksityiskohtia, kuin ihmiset jotka eivät asu samalla alueella. Kirjojen henkilöt saattavat myös olla kotoisin sinulle tutusta ympäristöstä, jolloin heihin on helpompi samaistua.



3. Murteet ja kieli

Kirjailija saattaa käyttää teoksessaan omaa murrettaan. Saatat siis päästä lukemaan kirjan omalla murteellasi! Kotiseudun maisemat, ihmiset ja tapahtumat saattavat olla esillä murrekirjailijoiden teoksissa.  Murteella lukeminen tai puhuminen kasvattaa sanavarastoa ja saatakin oppia uusia paikallisia sanontoja. Kun kirjan henkilöt keskustelevat samalla murteella kuin lukija, saattaa se tuoda henkilöitä myös lähemmäs lukijaa.

4. Tuet paikallista työtä

Tuet paikallisia tekijöitä lukemalla heidän teoksiaan. Paikallisen työn tukemine lisää oman alueesi hyvinvointia. Jos alueen kirjailijat alkavat saamaan suosioita, saattaa se myös lisätä innostusta uusien kirjailijoiden aloittaa kirjoittaminen.


Blogissamme on paljon hyviä esimerkkejä paikallisesta kirjallisuudesta, joten blogia seuraamalla sinulla on hyvä mahdollisuus löytää oma suosikkisi paikallisten kirjailijoiden joukosta!


Kommentit